Er is een tijd van koken, ...

inhetbuitenmagazine

Sinds vorige eeuw, 1973 om precies te zijn, biedt De Kring een verwen-pakket, in de breedste zin van het woord, aan al wie erom verlegen zit.

Keikoppen, toeristen, zakenlui, toevallige passanten en tal van verenigingen zijn hier sinds ruim 40 jaar kind aan huis. Zij vonden bij Gery Plancke (65) en Rita Notebaert (63) een warme haven waarin het niet alleen goed toeven maar ook nog zalig blijven is.

Hotel, restaurant, brasserie, feestzaal en vergaderruimte… er valt nauwelijks iets te bedenken wat dit prestigieuze stadspaleisje niet in het aanbod heeft en dat is uitsluitend te danken aan de jarenlange inzet, de heldere visie, commerciële flair en sociale insteek.

Er is een tijd van koken, er is een tijd van gaan.

Wat begon met steelse blikken over de scheidingshaag tussen twee hopbedrijven, eindigde in een professioneel parcours waar velen alleen maar kunnen van dromen. “Ik had al vrij vroeg begrepen dat ik het eerder van mijn handen dan van mijn kop zou moeten hebben maar de boerenstiel verder zetten, sprak me niet erg aan.

Tijdens de vakantie na het derde middelbaar ging ik als jobstudent aan het werk in Hotel Belfort in Veurne en meteen stond vast dat mijn toekomst in de keuken lag. Nog even een zijsprongetje gewaagd als leerjongen in banketbakkerij De Ranke (nu La Poupée) bij Gilbert Reniere maar uiteindelijk werd het het Vormingsinstituut in Ieper en een leercontract in ’t Wilgenerf.”

Voor wie het in het hotel- en restaurantwezen wou maken, waren het gouden tijden want “uit-eten-gaan” kwam stilaan in trek maar het aanbod was uiterst beperkt. In Poperinge had je enkel De Vette Os, De Palace, ’t Paviljoen en ’t Hof van Commerce.

Verblijfstoerisme diende nog uitgevonden want buitenshuis slapen was nog geen erkende sportdiscipline tenzij voor de sporadische handelsreiziger die in elke stad wel zijn vaste stek had. Het hoeft dus niet te verwonderen dat al wie het getuigschrift van het Vormingsinstituut op zak had, onmiddellijk aan de slag kon maar Gery was net dat tikkeltje ambitieuzer. “Le Cercle Catholique stond al een tijdje leeg en behalve het getoeter van de Harmonie op de hoogste verdieping, was er weinig leven in het gebouw.

De gelagzaal werd enkel nog gebruikt tijdens de repetities en dus trok ik mijn stoute schoenen aan. Weinig later had ik een huurcontract op zak en kon het avontuur beginnen.”

Enthousiaste vrienden en familie hielpen met een stevige opknapbeurt, Rita besloot haar carrière als kleuteronderwijzeres on hold te zetten en samen zetten ze hun schouders onder hun droom. De nogal suggestieve naam werd geneutraliseerd en Gasthof De Kring was geboren.

Met een degelijke burgerkeuken wisten ze een trouw klantenbestand op te bouwen en na een grondige renovatie verwierf De Kring ook nog eens een ereplaats bij het groeiend toeristenleger.

“Aanvankelijk was het een serieuze evenwichtsoefening om naast het hotel, de brasserie en het restaurant ook nog de vele verenigingen tevreden te houden maar dankzij heel wat begrip van beide kanten, vonden en vinden alle gegadigden altijd wel een passend lokaal.

De Poperingse harmonie, toneelvereniging In Deugd en Vreugd, de Rotaryclub, zangkoor Hopchora, schakers, biljarters, scrabbelaars…. allen hebben ze zich steeds bij ons thuis gevoeld.

”Terwijl Gery verder timmerde aan de gastronomische reputatie van De Kring, stuwde Rita de kunst van het ontvangen tot het hoogste niveau en nam ondertussen ook nog eens een groot gedeelte van de administratie voor haar rekening, de opleiding van het personeel en de zorg voor zonen Bert, Tom en Piet."

"Een goede equipe is van het grootste belang en gezien we nooit met storend verloop te maken hadden, kan je wel stellen dat wie hier werkte, zich ook gewaardeerd wist. Sommigen zijn later een eigen zaak begonnen en af en toe mochten we ook wel eens toosten op een huwelijk dat binnen de eigen rangen werd gesloten.”

Of het geen pijn zal doen wanneer ze straks de sleutels moeten overhandigen?

“Je weet van tevoren dat het niet eeuwig zal duren en als de opvolger in dezelfde geest verder werkt, is de pil toch makkelijker te slikken. We laten een mooi uitgebouwde zaak achter met een ijzersterke reputatie en een bijzonder uitgebreid klantenbestand waardoor het risico voor de nieuwe uitbaters eigenlijk te verwaarlozen is. De klanten zullen we natuurlijk missen maar wat het werk betreft, is het mooi geweest. In ruim veertig jaar was de zaak niet één dag gesloten wegens ziekte.

Kandidaat-overnemers krijgen het wel op een schaaltje geserveerd. Straks wordt het nog dringen geblazen.

“Zo’n vaart zal het niet lopen maar wie ambities in die richting koestert, kan maar beter zo snel mogelijk aan het rekenen gaan. De prijszetting is meer dan realistisch en aan de hand van de nauwkeurige boekhouding kan al wie kennis van zaken heeft, makkelijk concluderen dat gezond optimisme absoluut gerechtvaardigd is.”

Geen angst voor het fameuze ‘zwarte gat’?

Eén ding is zeker, wij blijven in Poperinge wonen en weet je wat ons nog het meeste plezier doet? Dat we eindelijk eens tijd zullen hebben om de vele culturele gebeurtenissen mee te maken waarvoor we al die tijd de affiches hebben opgehangen. Toneel, films, concerten, tentoonstellingen… we hebben heel wat in te halen en daar kijken we echt naar uit!”

Vertrekken jullie straks met de stille trom of mogen we ons aan een feestelijk afscheid verwachten?

“Een afscheid blijft natuurlijk dubbel maar de deur dicht trekken zonder meer, is geen optie. Tussen 3 juni en 15 juli willen we alle goede vrienden en trouwe klanten graag nog eens extra verwennen. Dan serveren we een feestelijk Dankmenu aan al wie zich inschrijft via de website (www.dekring.be) of telefonisch reserveert op het nummer 057 333861. Daarna is het voor ons definitief afgelopen.”

De Kring is uitstekend gelegen als uitvalsbasis voor wie de Westhoek in al zijn facetten wil verkennen. Historische steden als Ieper, Veurne, Diksmuide, Kortrijk en Rijsel liggen vlakbij en zelfs wie zijn ontspanning aan zee wil zoeken hoeft geen files of lange afstanden te trotseren.

In Poperinge is De Kring een begrip voor gastronomen en feestvierders en dankzij de centrale ligging en de ruime parkeergelegenheid in de buurt is de zaak bijzonder goed bereikbaar. In de overname is het volledige handelsfonds (alle meubilair / de volledige uitrusting) begrepen. De keuken is up-to-date en uitgerust met alle hedendaagse apparatuur. Ze is centraal gelegen waardoor alle ruimtes even makkelijk te bedienen zijn.

© Jan Dhondt

© Gasthof De Kring | Cooked and Spiced by Tasty Creations | Hosted by LMD